Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού μελέτης 11.885.000 ευρώ, κατασκευάζεται στο Ο.Τ. 317 στην συνοικία «Λάκκος» του Ηρακλείου, στην γνωστή «πλατεία του υγειονομικού» του Ηρακλείου, μεταξύ του ιστορικού συγκροτήματος του «Πανανείου Νοσοσκομείου» και του μνημειακού κτηριακού συνόλου του Ιερού Ναού Αγίου Ματθαίο, στη θέση όπου προϋπήρχε το κτήριο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Ηρακλείου, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης, το οποίο, εξαιτίας της προβληματικής του κατάστασης, έχει κατεδαφιστεί.
Το έργο περιλαμβάνει την ανέγερση Κτηρίου Γραφείων, Αναψυκτηρίου – καφενείου, Υποσταθμού Δ.Ε.Η.- Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε, μικρή πεζογέφυρα και την πλήρη αναδιαμόρφωση του περιβάλλοντος- ακαλύπτου χώρου του οικοδομικού τετραγώνου. Το συνολικό εμβαδόν κάλυψης του συγκροτήματος είναι 1220,4τμ. και δόμησης 3347,20 τμ.
Το Κτήριο Γραφείων, διατάσσεται σε τέσσερις υπέργειους ορόφους (Ισόγειο, Α’, Β’ και Γ’ όροφος) και δύο υπόγειους (Α’ και Β’ υπόγειο). Στους υπέργειους ορόφους, συνολικού εμβαδού 3321,70τμ. στεγάζονται οι χώροι κύριας χρήσης του κτηρίου και στα δύο υπόγεια συνολικού εμβαδού 1939,12 τμ., Χώροι Στάθμευσης, χώροι Η/Μ εγκαταστάσεων, Αρχεία, Αποθήκες και λοιποί βοηθητικοί χώροι.
Η θέση του γηπέδου στην ιστορική γειτονιά του Λάκκου, η απόδοση του μέγιστου δυνατού υπαίθριου χώρου στην πόλη ως χώρος ελεύθερης χρήσης από όλους, πλατεία και «κέντρο» της γειτονιάς, οι μικρές κλίμακες της περιοχής και είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες, για τις βασικές επιλογές της αρχιτεκτονικής οργάνωσης και του σχεδιασμού του συγκροτήματος.
Επιδιώκεται η ελάχιστη δυνατή φόρτιση της περιοχής με κτισμένη «μάζα», και συνάμα η απόδοση στο συγκρότημα αναγνωρίσιμου αρχιτεκτονικού χαρακτήρα, κατάλληλου να εκφράσει τον δημόσιο ρόλο- κοινωνικό ρόλο και περιεχόμενο. Ένα περιβάλλον ελκυστικό, οργανικά δεμένο με τον αστικό περίγυρο, που να συμβάλλει στην επικοινωνία και να ευνοεί την σχέση των κατοίκων, των εργαζομένων και επισκεπτών. Ένας τόπος ήπιος, αλλά και «ζωντανός», παραμονής, εργασίας, συνάντησης, κοινωνικής επαφής, περιπάτου, με δυνατότητες φιλοξενίας μικρών πολιτιστικών δρώμενων, από νεανικές ομάδες και συλλογικότητες που αναζωογονούν τα τελευταία χρόνια την γειτονιά του Λάκκου.
Καθοριστικός παράγοντας στον σχεδιασμό και την επιλογή της οργάνωσης και των κατασκευαστικών επιλογών είναι ο προσανατολισμός, ο βιοκλιματικός και ενεργειακός σχεδιασμός για την εξασφάλιση συνθηκών άνεσης και την εξοικονόμηση ενέργειας. Το κτήριο γραφείων οργανώνεται γύρω από ένα κεντρικό τριώροφο αίθριο, που συντελεί στη βελτίωση του μικροκλίματος και αποτελεί τον εσωτερικό ενδιάμεσο “δημόσιο” χώρο, και με δυνατότητες εναλλακτικών λειτουργιών. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται στην απρόσκοπτη χρήση του συνόλου των χώρων από άτομα με κινητικές ιδιαιτερότητες και εμποδιζόμενων ατόμων, ενώ υπάρχει πρόβλεψη σε κάθε όροφο και για χώρους υγιεινής με προδιαγραφές για ΑμεΑ.
Δίδεται προτεραιότητα στην υλικότητα της δομής, στη χρήση φυσικών υλικών πέτρα, ξύλο, σίδερο και μπετόν, και επιχειρείται να τονιστεί η αίσθηση του χειροποίητου, του οικείου, ως αναφορά στη γειτονιά, που παρά την παραμόρφωση του ιστού της (βίαιη εφαρμογή σχεδίων πόλεων της μοντέρνας πολεοδομίας σε μεσαιωνικό ιστό) και παρά τη σημερινή στρεβλή και συχνά χαοτική κατάσταση, εξακολουθεί να προκαλεί έλξη, συναισθηματική, βιωματική και ιστορικό τόπο πλούσιο από τις ποιότητες του χειροποίητου.
Ο περιβάλλοντας ακάλυπτος χώρος διαμορφώνεται με σκοπό να αποτελέσει περιβάλλον ελκυστικό, εκτόνωσης του αστικού περίγυρου, με λειτουργίες περιπάτου διέλευσης, στάσης, και αναψυχής της ευρύτερης περιοχής «Λάκκου». Με τις νέες φυτεύσεις, από ενδημικά φυτά (δένδρα και θάμνους) της Κρήτης, που αντέχουν στις ατμοσφαιρικές συνθήκες του αστικού περιβάλλοντος, επιδιώκεται να αποτελέσει θύλακα πρασίνου, ένας πρότυπο αστικό “κήπο” που να φέρνει στη μνήμη τις γεμάτες ζωή, ανθοστόλιστες αυλές και τα περιβόλια που υπήρχαν στην περιοχή του Λάκκου.